Sokszor előfordult már velem, és gondolom mások is vannak így, hogy kellett volna hirtelen egy Facebook borítókép (cover photo), profilkép (avatar), esetleg megosztáshoz egy normál méretű kép, amin a lényeg látszik. Ugye azt tudjátok, hogy ha van egy cikkhez egy képed, és azt megosztod, akkor a Facebook egy bizonyos méretre vágja a fotót. Ilyenkor pedig előfordul, hogy egyáltalán nem látszik a képből, mit is akartál megmutatni.

Erre egy megoldás van: megfelelő méretűre kell vágni a képet, hogy a Facebook hírfolyamban a lényeget mutassa. Igen ám, de mik ezek a méretek? Mekkorának kell lennie egy megosztott linkhez tartozó fotónak? Mekkora méretben készítsd el a hirdetésedet, a profil képedet, hogy jó legyen?

Találtam egy tökéletes kis infógrafikát ezekről a méretekről Jon Loomler prezentálásában. Alább a teljes képet láthatjátok, de előtte röviden összeszedjük itt is a méreteket.

Optimális Facebook kép méretek

  • Borítókép: 851x315px
  • Profilkép: minimum 180x180px (de ne felejtsd el: ha rákattintanak, akkor megnyílna nagyban, tehát érdemes nagyobbat csinálni, pl. 512x512px-est)
  • Megosztott kép: 504px széles, a magasság a képtől függ
  • Megosztott linkhez tartozó kép: 484x252px (ajánlott: 1200×628)

Plusz egy apró de jó tanács: mentsd el a képet veszteség mentes png formátumban, és akkor a Facebook nem fogja neked annyira lebutítani ;)

És akkor következzen az említett infógrafika. Használjátok egészséggel :)

Facebook kép méretekforrás: http://www.jonloomer.com/2014/01/20/facebook-image-dimensions/

Eddigi munkáink

Fontos kifejezések

CMS - Azaz Content Management System. Érthető, nem? :) Magyarul egyébként tartalomkezelő rendszer. A CMS egy olyan program, ami lehetővé teszi tartalmak publikálását, szerkesztését, módosítását egy központi felületen keresztül. 1990 óta léteznek ilyen rendszerek. Az első is azért készült, hogy egy egységes rendszeren keresztül lehessen szövegeket szerkeszteni és rugalmasabbá tenni a fejlesztést.  Legtöbbször blog motorként találkozhatunk velük, de a lehetőségek messzire túlmutatnak a szimpla... »

Hasznos linkek