Remek hír: megjelent a WordPress legújabb változata, a Benny névre elkeresztelt 4.0. Mivel az eddigi legfrissebb 3.X verziójú WP-k helyett új számozást kapott a rendszer, ezért egyértelmű, hogy nagy változások következtek be. Ilyenkor szokták kapkodni a fejüket a fejlesztők, hogy vajon kompatibilisek lesznek-e az eddigi pluginek és témák az új rendszerrel.

Ami nekem elsőre szemet szúrt, az az, hogy az eddigiekkel ellentétben most már saját nevet kapott a verzió. Legalábbis én eddig nem tudtam, hogy nevesítették a rendszereket, de egy kis guglizással rátaláltam arra, hogy eddig is voltak nevesített verziók.  Amint látjátok a címből is, Benny-re keresztelték el az alkotók, tisztelegve ezzel a híres jazz klarinétos és zenekarvezető Benny Goodman előtt. Aki kíváncsi a zenéjére, a bejegyzés végén talál egy videót tőle.

Alap felület

wordpress40

A 4.0 leginkább az adminisztrációs felületen hozott újításokat. Sokkal felhasználóbarátabb lett a rendszer. Az alap szín és elrendezés maradt  a 3.8-as verzióban megismert sötét téma, ami nekem személy szerint nagyon tetszett eddig is, tehát örültem neki, hogy megtartották. 

Új végtelenített médiatár

wordrpess40media wordrpess40mediaedit

Fontos változtatás, hogy a médiatárban sokkal egyszerűbben kezelhetőek a feltöltött file-ok. Egy végtelenített grid rendszerben nézhetőek meg és egy kattintással egyszerűen szerkeszthetőek is a file-ok. Ha pedig rákattintasz, nem nyit új ablakot a rendszer, csak egy új layer-t. Miután végeztél az adott file-al, a felső nyilakkal egyszerűen tovább léphetsz a következőre. Ugye, mennyivel kezelhetőbb és egyszerűbb, mint eddig?

Egyszerűbb beágyazott tartalmak

wordpress40mediaembed

Az eddig is nagy előnye volt a rendszernek, hogy Youtube videót és sok más népszerű tartalmat egyszerűen lehetett beilleszteni a bejegyzésbe: fogtad a tartalom linkjét, és bemásoltad az oldalba. A szerkesztőben csak a link látszott, de az élesített oldalon már a beágyazott tartalom. Viszont ehhez először élesíteni kellett, majd megnézni a böngészőben, és ha nem volt jó, akkor újra szerkesztgetni.

Na ezen most nagyot változtattak: a beágyazható tartalmak most már a szerkesztőben is egyből megjelennek, legyen az egy Vimeo videó vagy egy Twitter bejegyzés. Remek!

Fókusz a tartalmadon

wordpress40fixededitor

Bizonyára sokakat idegesített, hogy ha hosszabb szöveget szerkesztettünk, akkor a szövegszerkesztő sáv eltűnt fent a messzeségben. Ha be akartunk szúrni egy linket, vagy kiemelni egy szövegrészt, akkor kínkeserves volt visszajutni az ablak tetejére, ahol ezek az eszközök elérhetőek. Egy újabb jó hír, hogy ezen is változtattak. Lehet akármilyen hosszú a szöveg vagy a tartalom, a szerkesztő sáv fixen az ablak tetején fog maradni ezentúl. Hát elég sok kínlódástól mentett volna meg, ha lett volna eddig is ilyen, úgyhogy ezt is örömmel fogadjuk!

Hatékonyabb plugin keresés

wordpress40pluginwordpress40pluginreview

A beépített plugin vagy bővítmény keresőn is változtattak. Most már ha kíváncsi vagy egy plugin részleteire, nem kell elnavigálnod a bővítmény oldalára, hanem egyből, az oldalon maradva megtudhatod a legfontosabb infókat. Egyrészt a keresési eredmény is sokkal szebb és átláthatóbb, másrészt ha kattintasz a további részletekre, akkor a saját oldaladon belül maradva egy új layer-en megjelenik egy rakat információ: hosszabb leírás, telepítési infók, changelog-ok és a review és a többi is megtekinthető az oldal elhagyása nélkül.

Ezeken kívül hatékonyabb API kezelést, sokoldalúbb WP_QUERY orded by-t, frissített külső könyvtárakat (pl. jQuery 1.11.1) és egy rakat új funkciót kapott a rendszer, de ezek már inkább technikai, fejlesztőknek szóló információk. 

Lényeg a lényeg: remek lett az új rendszer! Mindenképpen ajánlom a frissítést, persze előtte csináljunk egy biztonsági mentést az oldalunkról, nehogy kellemetlen meglepetés érjen egy-két elavult, régi plugin miatt!

Szeretnél egyedi WordPress oldalt? Keress minket az ötleteiddel bátran!

Videó az új fejlesztésekről:

És a beígért Benny Goodman videó:

Akit érdekel az összes technikai részlet, az itt tud informálódni: WordPress 4.0 hivatalos leírás

Eddigi munkáink

Fontos kifejezések

CMS - Azaz Content Management System. Érthető, nem? :) Magyarul egyébként tartalomkezelő rendszer. A CMS egy olyan program, ami lehetővé teszi tartalmak publikálását, szerkesztését, módosítását egy központi felületen keresztül. 1990 óta léteznek ilyen rendszerek. Az első is azért készült, hogy egy egységes rendszeren keresztül lehessen szövegeket szerkeszteni és rugalmasabbá tenni a fejlesztést.  Legtöbbször blog motorként találkozhatunk velük, de a lehetőségek messzire túlmutatnak a szimpla... »

Hasznos linkek