Üdvözlünk a honlap készítés kezdőknek cikk sorozatunk első részében. Szeretnénk  egyszerűen, közérthetően elmagyarázni, hogyan is épül fel egy honlap, milyen részekből áll, milyen programokra lesz szükséged. Nem célunk, hogy profi webdesignert-fejlesztőt képezzünk – csak nem fogunk konkurenciát kinevelni:P – de szeretnénk segítséget nyújtani a szakma iránt érdeklődő kezdőknek. 

Mi köze egy csontváznak a honlap készítéshez? 

Egy elég érdekes megközelítéssel fogjuk bemutatni az alapokat. Egy csontvázat választottunk, mert igazából egy honlap is ugyanúgy épül fel, mint egy emberi test. Van váza, szíve, lelke, bőre. Így talán sokkal érthetőbb lesz, mi micsoda.

Lássuk akkor egy képen keresztül, hogy mik az alapok:

html-skeleton

1: Mint minden másnak, a honlapnak is kell egy váz. Erre a vázra épül fel a többi. Ez az alapja mindennek, e nélkül nem fog működni. Weblapoknál a váz neve: HTML. Tehát a honlap csontváza a html. Ahhoz, hogy létrehozz egy alapot, nem kell más, csak egy jegyzettömb. Semmi egyéb. 

2: Egy egyszerű html még nem lesz önmagában látványos. Csak egy váz. A bőr, amit ráhúzunk, hogy szép legyen és eltakarja a látogatók számára nem túl szép alapot: CSS. Ez fogja meghatározni, hogyan nézzen ki az oldal. Milyen háttérszín legyen, milyen méretűek legyenek a betűk, milyen színűek a linkek és így tovább.

3: Valaminek működtetnie is kell, el kell dönteni, hogy mit is akar a látogató, amikor rákattint például egy linkre. Ez lesz a szíve az oldalnak: PHP. A php olyan program nyelv, ami megmondja a html-nek, hogy mit csináljon, hogyan viselkedjen, milyen akciókra hogyan reagáljon.  A php fogja a vért pumpálni a kis szervezetünknek.

4: Kell egy agy is, ami eltárolja és előkeresi az információkat.  Ő tudja, mi hol van. Ő rendszerezi, és teszi el az információkat a megfelelő fiókokba. Tehát a honlap agya: MYSQL. Vagy hívhatjuk egyszerűen adatbázisnak is, a mysql már egy speciális változata. Mi ezt használjuk leginkább, ezért írtuk őt.

Tehát akkor amit meg kell jegyezni: html – css – php – mysql

Egyelőre dolgozd fel ezt az információt, a következő cikkben pedig rátérünk részletesebben a honlap test részeire. 

Eddigi munkáink

Fontos kifejezések

Tárhely - Alapvető szükséglet ahhoz, hogy legyen egy honlapod. A tárhely szolgáltatók nagy teljesítményű szervereket bérelnek vagy vásárolnak, mi ezeken tudunk bérelni helyet. A szolgáltató biztosítja, hogy a tárhelyen az adataid biztonságban vannak és bármikor elérhetőek (mondjuk 99.9%-ban, ha jó szolgáltatót választasz). Ha honlapot szeretnél, akkor ez az első amit ki kell választani. Általában több féle csomag közül választhatsz minden szolgáltatónál: mekkora méretű... »

Hasznos linkek