Fontos kifejezések

Egy honlap elkészítése során sok olyan kifejezés merülhet fel, amit a megrendelő sose hallott. Ha nem akarsz elveszni a szakzsargonban, ha szeretnéd tudni, miről beszélnek a nagyokosok, akkor itt hasznos leírásokat találsz a kapcsolódó kifejezésekről.

CMS

Azaz Content Management System. Érthető, nem? :)

Magyarul egyébként tartalomkezelő rendszer. A CMS egy olyan program, ami lehetővé teszi tartalmak publikálását, szerkesztését, módosítását egy központi felületen keresztül. 1990 óta léteznek ilyen rendszerek. Az első is azért készült, hogy egy egységes rendszeren keresztül lehessen szövegeket szerkeszteni és rugalmasabbá tenni a fejlesztést. 

Legtöbbször blog motorként találkozhatunk velük, de a lehetőségek messzire túlmutatnak a szimpla napló íráson.  Komplett weblapokat lehet ráépíteni. Előnyük, hogy általában könnyen használhatóak. Hátrányuk, hogy az egyedi igényekhez profi fejlesztő szükségeltetik. 

Egyik nagy előnye, hogy egyszerre több felhasználó kezelheti, oszthat meg egymással és a nagyvilággal adatokat. Másik nagy előnye, hogy hosszú évek fejlesztése áll mögöttük, ezért rengeteg folyamat optimalizálva van benne, gyorsabb és biztonságosabb az adatkezelés. Ráadásul a nagyobbak folyamatos fejlesztés alatt állnak, ha felmerül egy biztonsági probléma, azt általában gyorsan megoldják és jöhet a frissítés.

Két részből állnak: a témából (theme) ami a felhasználói felületért felelős (ezt fogja látni az oldal látogatója) valamint a back-end-ből, vagy adminisztrációs felületből. Ott van még az egész mögött a motor, ami működteti, de azt egy átlag felhasználónak nem szükséges ismernie.

Mi kell hozzá? Egy tárhely, amin lehet php-t futtatni és van adatbázis. 

A legelterjedtebb CMS-ek:

  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal
  • e107

 

Eddigi munkáink

Fontos kifejezések

CMS - Azaz Content Management System. Érthető, nem? :) Magyarul egyébként tartalomkezelő rendszer. A CMS egy olyan program, ami lehetővé teszi tartalmak publikálását, szerkesztését, módosítását egy központi felületen keresztül. 1990 óta léteznek ilyen rendszerek. Az első is azért készült, hogy egy egységes rendszeren keresztül lehessen szövegeket szerkeszteni és rugalmasabbá tenni a fejlesztést.  Legtöbbször blog motorként találkozhatunk velük, de a lehetőségek messzire túlmutatnak a szimpla... »

Hasznos linkek