Fontos kifejezések

Egy honlap elkészítése során sok olyan kifejezés merülhet fel, amit a megrendelő sose hallott. Ha nem akarsz elveszni a szakzsargonban, ha szeretnéd tudni, miről beszélnek a nagyokosok, akkor itt hasznos leírásokat találsz a kapcsolódó kifejezésekről.

WordPress

Ahogy a hivatalos magyar oldal mondja:

“ WordPress egy modern publikációs platform, amely az esztétikát, a webes szabványokat, és a használhatóságot tartja szem előtt. A WordPress egyszerre ingyenes és szabadon felhasználható. Egyszerűbben, a WordPress arra való, hogy publikálj, és nem arra, hogy harcolj vele.”

Ennél persze sokkal összetettebb a dolog. Nézzük, mi is az a WordPress:

Olyan cms motor, ami ingyenes, nyílt forráskódú, rengeteg ingyenes téma (theme) és plugin található hozzá a neten. Hihetetlen könnyű feltelepíteni és használatba venni.  Pár perc az egész, és már használhatod is az oldalad.

Teljesen adminisztrálható felülettel rendelkezik. Tölthetsz fel cikkeket, képeket, file-okat. Admin felületről beállíthatod a menüket, a kinézetet, az oldal dobozokat, mindent. 

Rendkívül sokoldalú rendszer, a használata amatőröknek és profiknak is ajánlott.

Példának okáért ez az oldal – amit most nézel – is WordPress motorral készült.  

A hasznos linkek között megtalálhatjátok a hivatalos magyar és külföldi oldalát. Innen pedig egyből le is tölthetitek magatoknak!

Eddigi munkáink

Fontos kifejezések

Adatbázis - Az adatbázis azonos minőségű (jellemzőjű), többnyire strukturált adatok összessége, amelyet egy tárolására, lekérdezésére és szerkesztésére alkalmas szoftvereszköz kezel - ahogy a Wikipedia mondja. A mi esetünkben az adatbázis az, ahol tároljuk a honlapunkról szóló információkat, a szövegeket, a képek elérési útvonalát, különböző adatokat.  Egyszerűen szemléltetve: van egy honlapod a tárhelyeden. Ha megnézed a böngészőben, akkor a honlap váza, a stílusa, kinézete adott, a tartalma pedig az... »

Hasznos linkek